SARAJEVO: PAKETIĆI, PJESMA I DOBRO DRUŽENJE ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU I NJIHOVE VRŠNJAKE

41

Smijeh, pjesma, dobro raspoloženje i druženje obilježilo je prvi dan Novogodišnjeg dječijeg festivala za djecu s poteškoćama u razvoju i njihovim vršnjacima “Snježana i 77 patuljaka”, jedini u BiH takve vrste.

Uz predstavu iz bajke, pjesmu, muziku, balet, iscrtavanje lica, igraonice, klauna i maskote, djeci s poteškoćama i bez poteškoća u razvoju, bit će podijeljeno i 500 besplatnih novogodišnjih paketića.

Emina Vukičević, predsjednica Udruženja “Snježana i 77 patuljaka”, pojasnila je da je riječ o socijalnoj inkluziji.

– Znači, jedinom dječijem festivalu i socijalne inkluzije u BiH na šta sam jako ponosna. Naša djeca će danas uživati u besplatnim paketićima. Svi koji su došli bit će naši patuljci. Svi učestvuju na sceni. Cilj nam je da djeca s poteškoćama i bez poteškoća u razvoju, prihvate različitosti jedni drugih, da dobiju iste poklone, igraju pod istim krovom i uživaju – istakla je Vukičević.

Uključena su, kako je kazala, različite škole, obdaništa i djeca Mjedenice, Bjelava, SOS Dječijih sela, Pazarić…

– Svake godine imamo oko 400, 500 djece. Jako je bitno organizovati ovakve događaje. Želimo da ukažemo na to da su ova djeca jako bitni članovi naše društvene zajednice i utičemo na svijest ljudi i, naravno, vlasti koji nisu okrenuti prema njima u onolikoj mjeri u kolikoj bi trebali – poručila je Vukičević.

Samira Puzo je odgajateljica koja u Dječijem domu Bjelave radi već 22 godine, javlja Anadolu Agency (AA).

– Danas smo ovdje da pogledamo novogodišnju predstavu i da se družimo povodom Nove godine. Djeca su divna. Ko ne voli ovaj posao, ne može ga ni raditi – izjavila je Puzo.

Kako je kazala, djeca iz Doma često posjećuju različite predstave, podjelu paketića i sl.

– Oni su jako uzbuđeni, sretni i veseli. Vole novogodišnje praznike jer znaju da će tada dobiti paketiće i ispunit će se neke njihove novogodišnje želje – poručila je Puzo.

Izvor: hayat.ba