Civilna zaštita LK nema informaciju o slučaju trudnice koju su spasili turski vojnici

24

LOT tim iz Livna kazao da se podaci mogu dobiti iz baze EUFOR-a u Sarajevu.

Vezano za objavljenu informaciju kako su pripadnici turske vojske iz sastava EUFOR-a pomogli u izvlačenju zaglavljenog automobila u snijegu kod Tomislavgrada u kojem je bila i trudnica, kontaktirali smo Gorana Čondrića iz Civilne zaštite Livanjskog kantona, kao i Jozu Jakića iz CZ Tomislavgrad i pitali ih znaju li za ovaj slučaj te imaju li koju informaciju više.

Obojica su kazala da je bilo dosta problema u saobraćaju, sa snijegom na krovovima kuća i smetovima posljednjih dana, ali da za navedeni slučaj nisu čuli.

– Ono što mogu reći je da mi u Tomislavgradu sada strahujemo od poplava. Snijeg je velik, zemlja smrznuta, a najavljuju se i nove velike padavine. Plašimo se da se ne ponovi 2010. – kazao je za Avaz.ba Jakić.

Ni u MUP-u Livanjskog kantona ne raspolažu navedenom informacijom. Stupili smo u kontakt i s LOT timom turskih vojnika lociranim u Livnu, čiji je komandir Ahmet Erkafali odgovorio da se vezano za navedenu informaciju podaci mogu tražiti iz njihove baze u Sarajevu.

Podsjećamo, objavljena je informacija da su se turski vojnici s rutinske patrole od kampa u Butmiru do Livna odazvali na poziv te su njih osmorica, predvođena poručnikom Erolom Erginom, punih 45 minuta izvlačila automobil u kojem je bila trudnica s porodicom, zaglavljena u snijegu šest sati.

avaz.ba