U opadanju nivo Sane u Sanskom Mostu, Usore i Bosne

31

Sana u Sanskom Mostu pala ispod četiri metra i trenutno je 398 centimetara

Situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine je mirna i vodostaji Sane u Sanskom Mostu, Usore i rijeke Bosne opadaju, potvrdio je direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, javlja Anadolu Agency (AA).“Nakon cijele noći na terenu i rada sa pumpama za ispumpavanje važno je reći da kiša nije padala tokom noći, da je Sana u Sanskom Mostu pala ispod četiri metra i trenutno je 398 centimetara”, rekao je Solak za AA.

Cijelu noć su radili s pumpama na mnogo lokacija gdje su iz dvorišta i podrumskih prostorija ispumpavali vodu.

“Taj posao ćemo nastaviti i danas. Slična situacija je i duž rijeke Usore, dakle Doboj Jug – Usora, Tešanj i Jelah. Tu smo također tokom noći dosta radili sa pumpama i nastavljamo i danas. Voda je znatno opala. I Usora i rijeka Bosna već opadaju sedam do osam centimetara u satu. Tako da je situacija zadovoljavajuća”, istakao je Solak.Tokom noći pratili su situaciju da ne bi bilo nekih obrušavanja ili pojave klizišta.

“Nije bilo s obzirom da nije bilo padavina. Situacija je mirna. Bit će još dosta posla da se voda koja je u dvorištima nekih kuća ispumpa. Imali smo problem sa podzemnim vodama koje su brzo došle u dvorišta pojedinih kuća gdje nije došlo do plavljenja rijeka nego su podzemne vode izbile na tom mjestu. Tu smo radili s pumpama i to ćemo nastaviti raditi danas”, dodao je Solak za AA.

Una se izlila u nebranjenom području i blokirala glavnu saobraćajnicu


Vodostaj rijeke Save na području Bosanske Dubice iznosi 794 centimetra i još je ispod kote redovne odbrane od poplava

Na području opštine Bosanska Dubica od jutros su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava zbog vodostaja rijeke Une od 449 centimetara, a očekuje se da će nivo da poraste još najmanje 10 centimetara, saopšteno je iz opštinske Civilne zaštite.Una se izlila u nebranjenom području, preko glavne saobraćajnice u Špilji, pa je potpuno obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Kostajnica-Bosanska Dubica.

Una je u svom gornjem toku počela stagnirati, navedeno je u saopštenju.

Vodostaj rijeke Save na području Bosanske Dubice iznosi 794 centimetra i još je ispod kote redovne odbrane od poplava.Sa proglašenjem vanrednih mjera odbrane od poplava na području opštine, u toku su pojačane aktivnosti nadležnih službi u vezi praćenja situacije i obezbjeđenja kritičnih mjesta.