Sve jača turska vojska

88

U srijedu je u turskoj pokrajini Mugla započela velika vojna vježba turske vojske pod nazivom Spasilac-19. Cilj vježbe je demonstrirati spašavanje posade na moru. U vojnoj vježbi učestvuju mornaričke, vazduhoplovne i kopnene snage, a vježbi prisustvuju posmatrači iz osamnaest zemalja, od kojih su SAD, Brazil, Francuska, Italija, Kanada, Katar, Malezija, Kuvajt, Pakistan.
U ovoj vojnoj vježbi učestvuju tri podmornice, uključujući podmornicu Alamdar, šest brodova i šest patrolnih čamaca, dva helikoptera, specijalna spasilačka ekipa od 21 člana, tim padobranaca od 12 članova, tri ronioca.

Sve jača namjenska industrija

Turska vojna industrija je sve jača. U decembru prošle godine Erdogan je na sajmu turske namjenske industrije najavio veliki napredak na polju razvoja vojne industrije.
Turska vojna industrija bilježi veliki napredak na polju razvoja raketnih sistema, te ulaže velike napore u razvoju vlastitih borbenih aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica.
Kompanija Aselsan je 63. u svijetu na polju namjenske industrije. Ova turska kompanija proizvodi različite vrste naoružanja i vojne opreme, koje trenutno koristi trinaest zemalja, te bilježi porast profita od preko 27%. Samo u prvom kvartalu prošle godine kompanija je ostvarila dobit od 1,37 milijardi dolara, dok vrijednost ugovora o isporuci naoružanja i vojne opreme do 2025., iznosi 6,8 milijardi dolara.
Ulaganja Turske u razvoj vojne industrije u 2009. godini iznosila su 14 milijardi i 340 miliona dolara, dok je prošle godine ta cifra premašila brojku od 19,5 milijardi dolara.
Turska je danas jedna od petnaest zemlja u svijetu koje najviše ulažu u razvoj vojnih tehnologija.