DŽAFEROVIĆ: DODIK ODBIO PRIJEDLOG NOVOG RASPOREDA MIGRANTSKIH CENTARA U BIH

12

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog naroda, kazao je danas da bi eventualna upotreba oružanih snaga na zaštiti granica Bosne i Hercegovine bila ispomoć Graničnoj policiji. On je rekao da je na danas održanoj Hitnoj sjednici Predsjedništva predložio da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele države.

– Gospodin Dodik je predložio zaključak kojim je traženo da se od entitetskih struktura i Granične policije kooridiniraju aktivnosti u zaštiti granice. Ja to nisam podržao zbog određenih formulacija. Nadam se da ćemo do naredne sjednice naći neko rješenje. Moji stavovi kada su u pitanju migrantska kriza: BiH mora putem državnih agencija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata. Drugo, teret se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da teret podnose dva ili tri kantona s posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton. Predložio sam da se migranti rasporede po cijeloj BiH, ali gospodin Dodik je rekao da je protiv. Treće, prema migrantima se moramo podnositi humano i četvrto, migranti moraju poštovati zakone Bosne i Hercegovine – rekao je on.

Na pitanje da li bi eventualni angažman Oružanih snaga na zaštiti granica bio zakonit, Džaferović je rekao da je prijedlog bio u skladu sa zakonom.

– Angažman Oružanih snaga, gospodin Komšić je ponudio odluku koja je u skladu sa zakonima. To bi bila pomoć Graničnoj policiji. GP BiH je jedina nadležna za granice Bosne i Hercegovine. Upotreba Oružanih snaga kao pomoć ne bi bila protiv zakona – dodao je Džaferović.