“Plava rijeka” u Vogošci i dalje ne mijenja boju, ispituju se uzorci vode za pice

45

Nakon što je uoceno intenzivno plavo obojenje u Vogošcanskom potoku, ekipe Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su tokom jucerašnjeg dana izašle na teren i sa nadležnim Federalnim vodnim inspektorima provjerile stanje, te ustanovili kako je i dalje u industrijskoj zoni “Pretisa” prisutno plavo obojenje, ali koje je, kako se navodi u saopštenju ovog zavoda, manjeg intenziteta nego dan ranije.

Ovim povodom, ekipe su uzele uzorke vode za pice iz lokalnih vodovoda “Blagovac” i “Tihovici” kao i gradskog vodovoda u opcini Vogošca.

Mjeren je rezidualni hlor/ hlor dioksid kao i fizikalne osobine uzoraka vode za pice (izgled, boja mutnoca), te su uzorci uzeti za mikrobiološko i fizicko hemijsko ispitivanje u cilju provjere zdravstvene ispravnosti vode za pice.

Napominju, kako preliminarni rezultati za fizicko hemijske parametre ne pokazuju nikakvo odstupanje od uobicajenih koncentracija.

Uzorke vode za pice uzeli su sa navedenih lokacija, zbog prevencije, jer cesto dolazi do redukcija u vodosnabdijevanju, kao i zbog starosti sistema i mogucnosti ilegalnih prikljucaka.

Takoder su najavili da ce finalni rezultati ispitivanja biti poznati tokom sredine sedmice nakon završetka svih ispitivanja.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ce nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati gradane o svim eventualnim promjenama, navodi se u saopštenju ove javne ustanove.