‘REKLA SAM MU – SINE, NE IDI U AMERIKU, ALI NIJE ME POSLUŠAO’

177

Još jedna fotografija ljudske nesreće jučer je obišla i šokirala svijet.

Oca i njegovu kćer, koja još nije napunila ni dvije godine, pronašli su mrtve na meksičkoj obali rijeke Rio Grande.

Želeći se dokopati američkog kopna, otac je kćer ugurao ispod svoje majice, a djevojčica je njega zagrlila oko vrata. Na svoj cilj, nažalost, nisu stigli. Najnovija potresna fotografija mnoge je podsjetila na onu iz 2015. godine kada su na plaži u Turskoj pronašli tijelo dječaka iz Sirije.

Kako piše CBS, Oscar Alberto Martínez Ramirez (26) i njegova kćerka Valeria krenuli su prema Teksasu.

– Vidite kako ju je zaštitio, umrli su jedno drugom u rukama. Fotografije je šokantna, a u isto vrijeme, ispunjava me nježnošću jer znam da je na našu Valeriju pazio do posljednjeg trenutka, rekla je Oscarova majka i Valerijina baka Rosa Ramirez. Oscar je sa suprugom Vanessom Avalos i malom Valerijom krenuo na dug put iz El Salvadora u Sjedinjene Države. U nedjelju su stigli u meksički grad Matamoros gdje su željeli predati zahtjev za azil.

No, shvatili su da ta procedura traje sedmicama pa su odlučili preplivati Rio Grande i predati se Amerikancima u Teksasu.

Otac je želio prvo s Valerijom preplivati na drugu stranu, a onda se vratiti po suprugu. To mu je i uspjelo, djevojčicu je ostavio na američkoj obali, a kad se preko vrlo opasne rijeke uputio natrag prema Meksiku, po svoju suprugu, djevojčica je nenadano krenula u vodu za njim.

Oscar ju je krenuo spasiti no tada ih je oboje uhvatila snažna struja s kojom se nisu uspjeli izboriti. Njihova tijela rijeka je izbacila na meksičkoj strani.Ramirez, njegova supruga Vanessa Avalos, kćerka Valerija i majka Rosa živjeli su u predgrađu San Salvadora.

On je radio u pizzeriji, a supruga kao blagajnica u fast food restoranu. Iako cijela četvrt ima problem s visokom stopom kriminala, porodica se za odlazak u SAD, kako navodi Oscarova majka, odlučila isključivo iz ekonomskih razloga.

– Nudila sam im veliku sobu u svojoj kući, ali onu su štedjeli novac za vlastiti stan i život u SAD-u. Rekla sam Oscaru: ‘Sine, ne idi, ako i odeš, ostavi kćer meni. Nije me htio poslušati, a još je manje želio ostaviti dijete u San Salvadoru’, kaže Oscarova majka i dodaje kako joj sada samo Bog daje snagu. Komšinica Marta Argueta de Andrade (50) porodicu poznaje već pet godina i kaže da su dobri ljudi:

– Svaki dan sam viđala Oscara i njegovu kćerkicu. Zvao ju je mala kovrčava. Bilo je to baš slatko, kaže susjeda. Meksički dužnosnici objavili su da će tijela u četvrtak biti vraćena u El Salvador.