NA DOSTOJANSTVEN NACIN ODAJU POCAST ŽRTVAMA: NA ZIDINAMA GRADINE PONOVNO ‘CVIJET SREBRENICE’

265

Maglajlije i ove godine na dostojanstven nacin odaju pocast žrtvama srebrenickog genocida.

Kao i ranijih godina, na zidinama maglajske Gradine ponovno se nalazi baner sa ”Cvijetom Srebrenice” i brojem 8.372.

Ovu ideju o možda najvecem baneru u BiH, dimenzija od 12 puta 12 metara i površine od skoro 150 kvadratnih metara, potpisuje Maglajlija Semir Hadžiedhemovic.

No, kako se on baš i ne voli medijski eksponirati, nešto više o samom projektu rekla nam je njegova kcerka Dženana. Kako nam je rekla, radilo se o zahtjevnom projektu, za ciju je realizaciju bilo potrebno nešto više od tri mjeseca.

Nije Semir bio sam u ovom projektu, pomogao mu je prijatelj Ahmed Dedic, ali i nekoliko radnih kolega iz kompanije “Natron-Hayat”.

– Ne znam koliko ce mi gradani vjerovati, ali moram naglasiti da je moj otac i dio godišnjeg odmora utrošio da bi “Cvijet Srebrenice” bio gotov na vrijeme. Pored “Cvijeta” je i broj 8.372, koji simbolizira broj žrtava srebrenickog genocida koji ce biti vidljiviji u nocnim satima i pod reflektorima. Za izradu “Cvijeta Srebrenice” utrošeno je nešto više od 250 kilograma boje – ispricala je Dženana.

Pored toga što je idejni tvorac i kreator postavljanja banera na Gradinu, Semir Hadžiedhemovic je najveci finansijer, a pomogla je i nekolicina lokalnih privrednika kao i radne kolege iz kompanije “Natron-Hayat”.

I Maglajlije u Maršu mira

I Maglaj ce ove godine imati svoje predstavnike u “Maršu mira”. Oni put Nezuka krecu u nedjelju u 12,00 sati, a prvo ce biti položeno cvijece na centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana, piše Avaz.

Ucesnici “Marša mira” sa podrucja maglajske opcine ove godine ce biti Elmedin Blitovic, Mustafa Topcic, Mustafa Abdurahmanovic, Asim Halilovic, Dževad Halilovic, Mehmed Halilovic, Dženan Alic i Senad Hadžišehic.