Ljubav ipak ima cijenu: Provjerili smo koliko košta vjencanje u Sarajevu

81

Napokon ste pronašli nekoga ko vam u potpunosti odgovara, nekog ciju ruku želite držati do kraja života, s kim možete razgovarati o svemu, o vašim najdubljim strahovima, nadama i planovima. Kada vaša srca osjecaju jedinstvo i vidite onog pravog jedno u drugom, onda ste spremni za brak.
Sklapanje braka jedna je od najvažnijih životnih odluka, a kada odlucite vezati sudbinu s partnerom kojeg volite, cekaju vas sve one slatke obaveze u vezi s pripremom vjencanja. Žene su obicno te koje uz konsultacije s buducim suprugom planiraju vjencanje do najsitnijeg detalja. No zapamtite, nijedno vjencanje nije jeftino.

Zbog toga cete, prije nego li uplovite u bracne vode, morati razmisliti o finansijskom stanju, jer ukoliko planirate praviti svadbeni rucak i zabavu za vaše prijatelje i porodicu, to može iziskivati velike troškove.

Za zakljucenje braka bit ce vam potrebni sljedeci dokumenti: izvodi iz maticne knjige rodenih, uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje o slobodnom bracnom stanju, fotokopije licnih karti, neovjerene, (mladenaca i svjedoka) te prijave o mjestu boravka.

Cijena sklapanja braka po mjestu boravka

Vjencavate li se u Opcini Stari Grad, sklapanje braka u redovnom terminu, srijedom i subotom (od 8:00 do 16:00 sati) necete morati platiti. Želite li se vjencati utorkom, cetvrtkom i petkom, platit cete 100 KM. Ako maticar izlazi na teren u periodu od od 8:00 do 18:00 sati, to zadovoljstvo ce vas koštati 500 KM, a od 18:00 do 19:00 sati 700 KM, koliko košta i sklapanje braka nedjeljom i praznicima.

Ukoliko sklapanje braka želite obaviti u Opcini Novo Sarajevo srijedom i subotom (u terminu od 8 do 16 sati) takoder necete platiti, no sklapanje braka utorkom, cetvrtkom i petkom u sali Opcine Novo Sarajevo koštat ce vas 200 KM, a zakljucenje braka izvan sale na podrucju opcine možete obaviti samo subotom (od 16:30 do 18:00 satu), što ce vas koštati 400 KM.

U Opcini Ilidža sklapanje braka subotom i srijedom takoder je besplatno, no želite li da maticar izade na teren, on to može uciniti svakog dana u periodu od 10 do 18 sati uz naknadu od 400 KM. Buduci bracni partneri koji žele brak sklopiti u danima koji posebnim aktom opcinskog nacelnika nisu utvrdeni kao dani u kojima se vrši sklapanje brakova u službenoj opcinskoj prostoriji, mogu to zahtijevati iskljucivo radnim danima u vremenu od 10:00 do 18:00 sati uz placanje naknade u iznosu od 100 KM.

I u Opcini Centar srijedom i subotom je sklapanje braka besplatno, dok ponedjeljkom, cetvrtkom i petkom košta 70 KM. Izlazak maticara na teren na podrucju opcine Centar košta 300 maraka.

U Opcini Novi Grad vjencanje u redovnom terminu (svakog radnog dana od 8:00 do 16:30 sati, subotom do 18:00) košta 10 KM, a izvan termina 70 KM. Izlazak maticara na teren koštat ce vas 300 KM, a vjencanje nedjeljom i državnim pranicima 400 KM.

Invalidne i nepokretne osobe su oslobodene placanja naknade za sklapanje braka ukoliko se zakljucenje braka vrši u njihovom stanu. Najava vjencanja, u skladu s Porodicnim zakonom FBiH se vrši najmanje trideset dana prije termina odredenog za vjencanje.

Ostali troškovi

No tu je tek pocetak vaših troškova.

Za iznajmljivanje vjencanice, ovisno o vašim željama i finansijskoj mogucnosti, trebat cete izdvojiti od 300 KM do 1.700 KM, a ukoliko vjencanicu želite sašiti, to vas zadovoljstvo može koštati i 3.000 KM. Za šminku, frizuru, cipele i torbicu izdvojit cete još 300 KM.

Bidermajer od prirodnog cvijeca može koštati od 30 KM do 120 KM, a od vještackog cvijeca od 30 do 75 KM.

Odijela za mladoženju možete kupiti za 250 KM-900 KM, a uz to cete morati izdvojiti još 200-300 KM za košulju, kravatu i cipele. Kicenje za svatove možete nabaviti po cijeni od 0,50 do 2,50 KM po komadu.

Želite li svoj najsretniji trenutak proslaviti s porodicom i prijateljima, cijene svadbenog rucka krecu se od 25 KM do 70 KM po osobi.

Pozivnice za vjencanje po komadu koštaju od 0,20 do 3,00 KM.

Cvjetne dekoracije na stolovima za goste mogu se kretati od 10 KM pa do 300 KM, a za mladenacki sto cijene su od 100 KM pa naviše, ovisno o vrsti i kolicini cvijeca koje se koristi.

Buduci da su fotografije uspomene koje život znace i mladencima su itekako važne, cijene usluga sarajevskih fotografa krecu se od 200 KM do 800 KM.

Uplovljavate li u bracne vode, ne zaboravite da vjencanje uopce nije jeftino. No neka vas to ne pokoleba. Ukoliko procijenite da vam se ne isplati praviti veliku proslavu, nemojte biti tužni. Ne zaboravite da su mala, intimna vjencanja u krugu najbližih i najvoljenijih osoba ipak ona najljepša. Sretno!