U Njemačkoj održan ”Marš mira” u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

19

U Dortmundu u Njemačkoj u subotu je održan ”Marš mira“ u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Maršu, čiji je organizator Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj – Medžlis Dusseldorf (NRW), prisustvovalo je oko 1.500 ljudi.

Marš je krenuo sa centralne željezničke stanice, a prisustvovao joj je i generalni konzul Republike Turske u Essenu Sener Cebeci.

BAJKERI IZ ŠVEDSKE: HILJADE KILOMETARA DA ODAJU POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA

Među stotinama motociklista na moto maraton Srebrenica 2019. dolazi ih nekoliko sa sjevera Evrope.

Približno 2.500 kilometara preći će motociklisti koji će iz Švedske krenuti ka Bosni i Hercegovini kako bi učestvovali u osmom po redu Moto maratonu Srebrenica 2019, koji se tradicionalno održava u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida poćinjenog u julu 1995. godine.

Među nekoliko stotina motociklista koji će iz raznih krajeva Evrope, pa i iz Afrike, doći na ovu manifestaciju je i Osama Saffar. On je rođeni Libanac, a u Švedsku je došao prije 35 godina kao izbjeglica, kada je bio građanski rat u ovoj bliskoistočnoj državi. Na sjeveru Evrope je postao uspješan poduzetnik i duboko se povezao s ljudima koji su iz Bosne i Hercegovine stigli u ovu skandinavsku državu.

-On zna svu našu historiju i pomogao je velikom broju Bosanaca sa zapošljavanjem u vrijeme njihovog izbjeglištva – govori Amer Hot.

Hot je organizator dolaska motociklista iz Švedske u Bosnu i Hercegovinu na moto maraton. Za Saffata navodi kako je i veliki humanista.

– Angažiran je u organizaciji Vara Barn, u prevodu Naša djeca. Prošle godine je bio u Mostaru i donirao sredstva za tu organizaciju. Ove godine je izrazio želju da ide samnom na moto maraton – navodi Hot.

Dugo vremena je u Švedskoj, doselio se kao trogodišnjak 1967. godine i na sjeveru Evrope je završio osnovnu školu, da bi se njegova porodica 1979. godine vratila u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Al Jazeera Balkans.

– Završio sam zubotehničku srednju [školu] i Stomatološki fakultet u Sarajevu. Pošto sam svake godine išao u Švedsku, da radim preko ljeta, odlučio sam 1991. godine opet doseliti u Švedsku nakratko, s nadom i planom o skorom povratku. No, rat je izbio i ti planovi su propali. U toku rata sam se angažirao u humanitarnoj organizaciji koja je radila vrlo uspješno i pomagala Bosni i Hercegovini – priča on.

Oženio se 1995. godine, potom nakon rata preselio u Saudijsku Arabiju. Ponosni je otac dvije kćeri.

– Vratili smo se u Štokholm 2002. godine. Zaposlen sam u Aqua dental, koja je jedna od najvećih privatnih stomatoloških klinika u Švedskoj. Specijalista sam oralne protetike i subspecijalista hirurgije. Direktor sam specijalističke klinike i jedan od osnivača Aqua dental, koja danas broji oko 300 zaposlenih – govori.

Prošle godine je prvi put bio dio moto maratona.

– Prvi put sam učestvovao na moto maratonu prošle godine i bio sam oduševljen. Supruga je učestvovala u Maršu mira. Imamo jako mnogo prijatelja u Bosni i Hercegovini, tako da nije bilo teško odlučiti se na ovaj korak – kaže Hot.

– Srebrenica je rak-rana svih nas Bosanaca i svih drugih ljudi koji znaju i žele znati šta se u njoj dešavalo. Genocid, etničko čišćenje, masakr nad Bošnjacima… Želim doprinijeti koliko mogu sjećanju na te jadne ljude koji su žrtve genocida, nacionalizma i fašizma koji je tada vladao. Na ovaj način se neće zaboraviti nikad ovo zlo koje nas je po ko zna koji put zadesilo – zaključio je.

Kako navode organizatori ovogodišnjeg moto maratona Srebrenica 2019. ‘Da se ne zaboravi i ne ponovi’, ova manifestacija je posvećena obilježavanju godišnjice tragedije Srebrenice i bit će održana od 9. do 11. jula. Očekuje se učeršće najmanje 450 motorista i cijeli maraton ima internacionalni karakter.

Pored motorista iz Bosne i Hercegovine, u ovoj manifestaciji učestvovat će i motoristi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske, kažu organizatori.