Veliki korak naprijed: Nastava za ucenike u bolnicama širom ZDK

23

Zenicko-dobojski kanton je prvi u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je donio Pravilnik o organiziranju rada škole u bolnici, cime je ureden nacin školovanja za ucenike koji se nalaze na dužem bolnickom lijecenju.
Pravilnik predvida organiziranje nastave u okviru odjeljenja, grupe ili individualno za osnovce koji su hospitalizirani duže od tri sedmice, dok ce adekvatno prilagodeno obrazovanje za djecu na kucnom lijecenju pružati najbliža škola mjestu stanovanja, uz primjenu adekvatnih oblika nastavnog rada.

U izjavi za Klix.ba ministar za nauku, obrazovanje, kulturu i sport Zenicko-dobojskog kantona Spahija Kozlic je kazao kako je cilj da hospitaliziranoj djeci omoguci kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja te da dane u bolnici provedu sadržajnije.

“Cilj organiziranja ovakvog oblika nastave je da se hospitaliziranoj djeci olakša odvojenost od porodice i primarne socijalne sredine, umanji stres od boravka u bolnici, omoguci kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja, te da se dani provedeni u bolnici ucine zanimljivim i sadržajnijim, što osigurava lakšu reintegraciju u maticnu školu nakon povratka iz bolnice i prelazak u viši razred bez polaganja razrednih ispita ili ponavljanja razreda”, kazao je Kozlic.

Dodao je da se na Pravilniku koji je pocetkom sedmice objavljen u Službenim novinama ZDK radilo nekoliko mjeseci.

“Na ovom pravilniku se radilo nekoliko mjeseci nakon procjene Ministarstva da je potrebno na neki nacin nastaviti edukaciju djece koja su hospitalizirana. Time želimo držati vezu djece sa školom prilagodavajuci nastavu njihovom zdravstvenom stanju i njihovim zahtjevima. Osim toga, živimo u takvim vremenima u kojima je nužno prilagodavati obrazovni sistem potrebama djece i uspostavljati nove mehanizme i metode u edukaciji. To je od posebne važnosti u trenucima vec opasnog pada nataliteta u Bosni i Hercegovini”, dodao je Kozlic.

Školski program hospitalizirane djece organizovati ce i voditi škola geografski najbliža ustanovi u kojoj je ucenik hospitaliziran. Ranije nije bilo slicnih mehanizama, zbog cega su mnoga djeca zbog zdravstvenih poteškoca i boravka u bolnici ponavljala razred.

“U svakom slucaju, djeca su teško bila u stanju nadoknaditi nastavu uz realnu opasnost da imaju niže ocjene u školi i ovo je veliki korak naprijed u odgojno-obrazovnom procesu”, zakljucio je Kozlic.