‘GENOCID U SREBRENICI JE PODVALA’ SRAMOTNA IZJAVA ŠEŠELJA U SKUPŠTINI SRBIJE

38

Poslanici Skupštine Srbije u okviru postavljanja poslaničkih pitanja raspravljali su da li bi Srbija trebalo da prizna da je u Srebrenici bio genocid.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pozvao je Vladu Srbije da “prikupi podatke i pokaže svjetskoj javnosti da se u Srebrenici nije desio genocid, već da je to podvala i da je zločin organizovan sa strane”.

On je rekao da je potrebna potpuna istina i da je “u dva toma od po hiljadu strana, a u pripremi je i treći” prikupio “podatke šta se tamo dešavalo”, ali da je to prije svega dužnost Vlade.

– Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je bio strašan zločin. Jeste strašan zločin kad se strelja između 1.000 i 1.200 zarobljenika, ali je još strašniji zločin kad muslimani u Sarajevu ubiju između 4.000 ili 5.000 civila”, rekao je Šešelj, navodeći da niko o tome ne postavlja pitanje, a da je i Srbija “u dobroj mjeri na to zaboravila – rekao je, javlja Beta.

Navodeći da je evropski komesar Johannes Hahn rekao da nema mjesta u EU onima koji negiraju da se desio genocid u Srebrenici, Šešelj je pozvao Vladu da kaže da Srbija ne želi u EU.

Đurić: EP žali zbog poricanja genocida u Srebrenici

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić rekao je, neposredno nakon Šešelja, da je Evropski parlament prošle godine u Rezoluciji iznio stav da žali zbog “kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih predstavnika srpskih vlasti”.

Kako je naveo, u Rezoluciji se podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju znači i prihvatanje njegovih odluka. Navodi se i da priznanje genocida u Srebrenici predstavlja važan korak na putu Srbije u EU.

Đurić je rekao da ga zanima kako će ministarstvo za evropske integracije i premijerka Ana Brnabić reagovati na ovakvu odredbu Rezolucije EP.

– Međunarodni sud pravde u Hagu je utvrdio da se u Srebrenici desio genocid – rekao je Đurić i dodao da ga zanima i da Tužilaštvo za ratne zločine pokaže statistiku predmeta vezanih za Srebrenicu.

On je naveo i da je negiranje genocida kažnjivo zatvorom, ako je genocid utvrđen presudom domaćeg suda ili Međunarodnog krivičnog suda (ICC).