Jusuf Nurkic klanjao dženazu žrtvama genocida u Srebrenici

51

Više hiljada vjernika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i svijeta klanjalo je danas u Potocarima dženazu za 33 novoidentifikovane žrtve genocida pocinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici. Dženazi i ukopu nevino ubijenih srebrenickih civila prisustvovao je i bosanskohercegovacki i NBA košarkaš Jusuf Nurkic, javlja Anadolu Agency (AA).

Nurkic je inace jedan od bh. sportista koji cesto kroz svoje javne nastupe i poruke na društvenim mrežama podsjeca na stradanja civila tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, posebno kada je rijec o stradanju tokom genocida u Srebrenici.

Košarkaš Portland Blazersa je tako i danas stigao u Potocare, cime je privukao veliku pažnju medija, ali i gradana koji su danas došli u Potocare na ispracaj žrtava genocida.

Nurkic se u Potocarima pojavio s majicom na kojoj se nalazio “Cvijet Srebrenice”, jedan od simbola stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici.

Nurkic je na musali u Memorijalnom centru Srebrenica – Potocari klanjao dženazu-namaz.

Nurkic cesto u svojim porukama ukazuje na znacaj sjecanja i cuvanja od zaborava genocida u Srebrenici. U jednoj od poruka, napisao je: “Ko porice genocid, kao da je i sam ucestvovao u njemu…”.