KOD NANE FATE ORLOVIĆ ZA BAJRAM

40

Heroina, neustrašiva, simbol otpora, snage i principa, sve to i mnogo više stane u ime i lik najdraže nane svih vremena u Bosni i Hercegovini, Nane Fate Orlović.

Dočekala nas Nana vedra kao i uvijek. Umorna je kaže i noge je bole, al uspravno hoda i visoko podignute glave pokazuje svoju bašču koju sama obrađuje. Paradajz “okitio”, luk počupan i odavno suh.


Ima i voća kod nane u avliji, ima jabuka, gorožđa. Sve lijepo i zdravo, kao da zajedno s Nanom prkosi nepravdi kojom su je iz avlije htjeli istjerati i protiv koje je Nana neustrašivo ustala i još, unatoč godinama, uspravna stoji.


Bajramuje ovog puta bez djece. Kaže pomalo sjetna, ali ponosna, nisu mogli nikako stići od obaveza, unučad joj fakultete po Americi završavaju.

Nisam opet sama. Obiđu me mnogi. Koje znam i koje ne znam, oni koji me cijene i postuju ono za sta se borim – priča nam Nana.

I mi smo zatekli posjetioce kod nane. Došli joj članovi porodice Bajrić. Da je vide, da se s njom slikaju. Žive u Sloveniji, a Nani su selame donijeli iz rodnog im Bihaća.
Nismo mogli proći kraj Nanine kuće da joj ne svratimo, Bajram ne čestitamo, s njom progovorimo. Ipak je ona naša heroina, zbog nje smo ponosni gdje god idemo – kaže nam Nevzeta Bajrić.


Puna snage, da joj i mnogo mlađi na njoj pozavide. Kao da je ojačala, a ne oslabila u godinama iza nje, iz svoje avlije svim dobrim koji ga slave, Nana Fata Orlović je Bajram čestitala.

 

Izvor:hayat.ba