MLADI BICIKLISTI IZ ITALIJE DONIJELI ZASTAVU MIRA U SARAJEVO

15

Grupa mladih biciklista iz Italija stigla je danas u Sarajevo, u maratonu kojim prenose zastavu mira, da bi je uručili Gradu Sarajevo.

Radi se o pet dječaka uzrasta od 13 do 16 godina koji su, u pratnji odrasle osobe, prešli hiljadu kilometara u 12 etapa da bi ostvarili svoj cilj, donijeli zastavu mira.

Zastava mira dočekana je u Hadžićima, a biciklisti su potom nastavili put do centra Sarajeva na lokaciji Velikog parka kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Italijanski ambasador u BiH Nicola Minasi, zajedno sa suprugom, pridružio im se u dijelu puta. U izjavi novinarima potom je istaknuo spremnost tih mladih ljudi na dugu vožnju, da bi stigli u Sarajevo te zadovoljstvo Ambasade Italije koja je, među ostalima, taj događaj podržala.

Michaelle Pedrotti bio je u pratnji grupe mladih bicikista. On kaže da je put bio naporan, bilo je vruće ali ideja da donesu poruku mira pomogla im je da sve to prebrode.

– Ovo je drugo izdanje našeg projekta ‘Na biciklu za mir’. Prošlo godine smo iz Roverete vozili bicikle do Aushvicha. Nadamo se da ćemo i narednih godine imati slična putovanja – kazao je Pedrotti. U grupi mladih biciklista bio je i njegov sin Tobia koji je, među ostalim, istaknuo i da je na putu bilo mnogo uzbrdica.

Biciklisti iz Italije sudjeluju u maratonu u ime Udruženja Grande Quercia, koje se bavi ljudskim pravima “dajući glas onima koji ga nemaju, budeći svijest o temama koje su obilježile našu prošlost”. Zajedno i pod pokroviteljstvom Grada Rovereta i zajednice Vallagarina promoviraju drugo izdanje projekta ‘Biciklom za mir’.