JADRANKA KOSOR: HRVATSKA MORA POŠTOVATI KOMŠIĆA, BEZ OBZIRA KO ŠTA MISLIO O NJEMU

24

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome zašto se stalno pogoršavaju odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sagovornici su bili dva bivša premijera – Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, i Hasan Muratović, prvi poslijeratni premijer Bosne i Hercegovine.

Bilo je riječi o tome da li je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini glavna tačka sporenja između Zagreba i Sarajeva, da li na bošnjačkoj strani postoji spremnost da se o tome razgovara, da li Zagreb podržava nastojanje Dragana Čovića, lidera bosanskohercegovačkih Hrvata, da se u Bosni i Hercegovini formira treći, hrvatski enitete, da li bi se taj entitet mogao formirati bez etničkog čišćenja, kako Zagreb gleda na savezništvo Čovića i Dodika, zašto Zagreb ignoriše Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog čega hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uporno ponavlja da u Bosni i Hercegovini jača radikalni islam i kakve su posljedice njene izjave da u Bosni i Hercegovini ima 10.000 potencijalnih islamskih terorista, koliko spor oko mosta na Pelješcu opterećuje odnose između Sarajeva i Zagreba, kao i o tome zašto hrvatski premijer Plenković smatra da Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja i saveznika od Hrvatske.

– Ne bih se usudila reći da su najgori, ali svakako nisu osobito dobri i nisu na onom stupnju koji bi se očekivao kada je riječ o dvije susjedne i prijateljske zemlje koje su imale tešku prošlost. Postoji zastoj u dijalogu među institucijama – između dvije vlade i između Predsjedništva BiH i predsjednice Hrvatske – i nema nikakvih naznaka dogovora o otvorenim pitanjima. Meni se čini da ova generacija političara, koja vodi Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, nije dorasla toj zadaći – kazala je Kosor.

Ona je istakla da vlasti u Hrvatskoj, prije svega predsjednica i Vlade, moraju poštovati one koji su po zakonima Bosne i Hercegovine izabrani u Predsjedništvo BiH.