Emir Spahic je veliki borac

285

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske Boris Živkovic (43) minuli vikend proveo je u našem glavnom gradu, gdje ga je ponovo dovela lopta. U subotu je na Grbavici gledao 139. vjeciti derbi, a u nedjelju je planirao u Klinickom centru Univerziteta u Sarajevu posjetiti prijatelja Emira Spahica koji je imao saobracajnu nesrecu, ali to nije uspio.

Uspješan oporavak

– Sve nas iz nogometa je snažno pogodila Spahina nesreca. Užas, nemam rijeci. Nisam do njega uspio doci telefonom, a saznao sam da posjete nisu moguce. Vjerujem da ce mu povrede biti uspješno sanirane i da ce sve biti u najboljem redu. Treba vjerovati i bit ce sve dobro – nada se Živkovic.

Kako kaže, Spahic je njegov veliki prijatelj i uvijek ce biti tu za njega.

– Zna on da sam ja uz njega. Samo da se što prije oporavi, a ako mu bilo šta treba, tu sam. Ne sumnjam da ce i iz svega ovoga izaci kao pobjednik. On je veliki borac, tako da se ne bojim za njega, bez obzira na sve što mu se desilo – kaže nekadašnji fudbaler Sarajeva.

Prevelike emocije

Kada je u pitanju 139. vjeciti derbi, istice da su prevelike emocije s obje strane terena zasjenile neke druge stvari koje bi, kako kaže, trebale krasiti igru.

– Bio je to klasicni gradski derbi, s previše emocija, tako da je igra bila rastrgana ili razbacana – haj’mo reci, nasilu se nešto pokušavalo. Medutim, super je što je na jednoj takvoj utakmici postignuto sedam golova – analizira Živkovic.

S obzirom na to da s bivšim saigracima iz reprezentacije Hrvatske Goranom Vlaovicem i Mariom Stanicem ima menadžersku agenciju, logicno pitanje je koga je snimao na Grbavici?

– Nisam nikoga posebno. Jednostavno, htio sam da vidim jednu veliku utakmicu, najvecu u Bosni, odnosno s kakvim igrackim kadrom raspolažu ljuti gradski rivali. Ipak, ono što privlaci mene ili inozemne klubove su mladi igraci. Ne samo u Bosni, nego i na Balkanu, moraju se promijeniti klupske politike ako klubovi misle prodavati igrace u ozbiljne klubove kako bi od toga mogli dobro živjeti – napominje bivši reprezentativac Hrvatske, koji je svjestan da klubovi traže rezultat i tako imaju više iskusnijih igraca.

Iz licne karte

Boris Živkovic roden je 15. novembra 1975. godine u Živinicama. Medutim, vec kao talentirani kadet je došao u FK Sarajevo, gdje je poceo put ka fudbalskim visinama.

U igrackoj karijeri, izmedu ostalih klubova, igrao je za Bajer Leverkuzen, Portsmut, Štutgart, Keln, Hajduk…