Cvijanovic o Izetbegovicu: Ko je on i što bi postavljao uvjete nekome iz RS?

10

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanovic izjavila je da predsjednik SDA Bakir Izetbegovic ne može da postavlja uvjete i bira ko ce iz Republike Srpske uci u vlast na nivou BiH.

Cvijanovic je porucila da Izetbegovic ne može odredivati kakva treba da bude volja biraca u RS i koga ce oni birati, navevši da se on pretvara da može da odlucuje o tome ko ce biti njegov partner.

– Pogrešna je procjena da SNSD umire od želje da ude u vlast. Savez nezavisnih socijaldemokrata smatra da, u skladu s izbornim rezultatima, treba da ude u vlast, ali to ne znaci da ulazi u vlast pošto-poto i da prihvata uvjete koje ispostavlja Izetbegovic. Ko je on i što bi on postavljao uvjete nekome iz RS ko ce da ude u vlast – rekla je predsjednica RS.

Podsjetila je da je to Izetbegovic uradio nakon opcih izbora 2014. godine te da to može da se desi jednom.

– Sada je ta politika ogoljena. Kada se to desi drugi put, to, onda, otkriva namjeru i pokazuje nacin rada. To je njegov nacin rada, ali mi ga ne prihvatamo. Necemo da nam on diktira ko su naši politicki predstavnici, jer BiH nije jedinstvena izborna jedinica za bilo koju funkciju – rekla je Cvijanovic i dodala:

– Neko ko je izabran u Federaciji BiH, nema ništa s RS i ne može da govori ko ce biti u vlasti iz RS. Oni bi da biraju onoga ko nema izborni i institucionalni kapacitet, jer vole diskonekciju izmedu nivoa BiH i RS i ne žele da tu bude ista vlast. Izetbegovic želi da nema te koordinacije, ali mi to ne prihvatamo.

Potpredsjednica SNSD-a naglasila je da uvijek ima rezervu prema politickom Sarajevu i da je znala da ce biti raznih natezanja u vezi s necim što je trebalo da postane formalni politicko-tehnicki proces.

– Savez nezavisnih socijaldemokrata ušao je u pregovore, matematika postoji, dolazi red da Srbin bude imenovan za predsjedavajuceg Vijeca ministara, odabran je covjek koji je prijedlog SNSD-a kao najvece partije, imamo koalicione partnere iz RS s kojima bismo ucestvovali u dijelu koji pripada RS i tu je sve jasno.

Dio s kojim nisam saglasna jeste igranka koja je pocela zato što su oni nasavjetovani da postave odredene uvjete. Sarajevo u tome griješi i pogrešna je procjena da cemo pristati na nešto što oni uporno traže – kaže Cvijanovic za RTRS.