Džaferović primio sudionike sastanka “EU budućnost zapadnog Balkana”

10

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas sudionike sastanka visoke razine „EU budućnost zapadnog Balkana – Govori istinu moćnima“ – predsjednicu Zaklade „Robert F. Kennedy Human Rights“ Kerry Kennedy, bivšu premijerku Republike Hrvatske Jadranku Kosor, bivšeg premijera Kraljevine Belgije Yvesa Letermea, predsjednika Zaklade „Društvo zajedničkih vrijednosti“ Sarajevo Zlatka Lagumdžiju i generalnog tajnika Međunarodnog centra „Nizami Ganjavi“ Rovshana Muradova.

Sudionici sastanka „EU budućnost zapadnog Balkana – Govori istinu moćnima“ informirali su člana Predsjedništva BiH o rezultatima i zaključcima tematskih panela, te su zahvalili Džaferoviću koji je podržao i nazočio otvaranju ovoga događaja.

Razgovarano je o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, a sugovornici su suglasni u tome da je budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i unapređenju standarda ljudskih prava za građane Bosne i Hercegovine.
Naglašena je važnost dobrih odnosa i suradnje u regiji zapadnog Balkana, kao i paradigmatski značaj Bosne i Hercegovine kao multietničke i multikulturalne države, u širem regionalnom i međunarodnom kontekstu.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je podržao i ohrabrio inicijativu Zaklade „Robert F. Kennedy“ za pokretanje njihovog programa „Govori istinu moćnima“ (Speak Truth to Power) i u obrazovnom sustavu u Bosni i Hercegovini u cilju edukacije mladih u oblasti ljudskih prava.

Član Predsjedništva BiH podržao je aktivnosti Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo i Međunarodnog centra „Nizami Ganjavi“ na međunarodnoj promidžbi perspektiva EU i NATO puta Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.