Dijalog o kvalitetnom obrazovanju održan u Travniku

7

Obrazovna dijaloška platforma održana je jučer u Travniku za 36 učesnika iz različitih društvenih sektora sa teritorije ove općine. Cilj ove platforme je da sudionici aktivno sudjeluu u dijalogu, da se čuju njihova mišljenja i stavovi, te da razumiju koncept i značaj kvalitetnog obrazovanja.

Naglasak je i na važnosti međunarodnih istraživanja, a cilj je i da sudionici prenesu dobivene informacije ciljanim grupama i pojedincima u lokalnoj zajednici.
«Obrazovna dijaloška platforma ima za cilj da upozna sve aktere društvenog života i stručnjake iz oblasti obrazovanja sa značajem koncepta kvalitetnog obrazovanja. Danas smo zajedno sa dvije profesorice iz Sarajeva razgovarali i o nedavno realizoviranom međunarodnom testiranju Pisa koje je rađeno u Bosni i Hercegovini i čiji se rezultati objavljuju 3. prosinca. Oni će nam pokazati što trebamo promijeniti u obrazovanju u BiH da stvorimo djecu sposobnu za suvremeno tržište rada», istakla je Dijana Pejić, izvršna direktorica Genesis Projecta.

Predavanja su održale prof. dr Dženana Husremović, doktor psiholoških nauka i dr Radmila Rangelov Jusović, doktor pedagoških nauka te Lejla Hadžimešić, konsultantica UNICEF-a BiH.

Projekt „Dijalog za budućnost 2“ ima za cilj stvoriti prostor za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji kako bi se nastavilo s promocijom suživota, izgradnjom povjerenja i uvažavanjem različitosti.

Ovakav prostor se stvara i putem mehanizma lokalne platforme dijaloga, kao alata koji služi kao katalizator za sve inicijative za širenje mira i povjerenja u sklopu lokalne zajednice. Projektom se želi omogućiti adolescentima i mladima, nevladinim udruženjima, udruženjima žena i neformalnim grupama, prilika da izgrade svoje kapacitete za konstruktivan dijalog u zajednici, te da zajedno s drugima, na lokalnim dijaloškim platformama identifciraju prioritete za poboljšanje društvene kohezije u zajednici, preporuče provodiva riješenja za njih i predstave ih lokalnim vlastima.

Želimo čuti vaše mišljenje!