Na području FBiH moglo bi doći do naredbe o ograničenju kretanja tokom vikenda

60

Član Federalnog štaba civilne zaštite i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je kako su date ozbiljne preporuke da se reducira kretanje tokom vikenda zbog, kako je rekao, neodgovornih pojedinaca.

“Zbog neodgovornih pojedinaca koji šetaju u grupama i piju kafu u grupama, zbog njih ćemo doći u situaciju da svi budemo u kućama. Nemojte to raditi. Po brojkama nam situacija izgleda stabilna, ali je ona vrlo ozbiljna. Pred nama su blagdani i veoma je važno da se pridržavamo svih mjera”. kazao je Čerkez.

On je rekao da je u Federaciji do sada ukupno testirana 4.991 osoba, a od toga su 502 pozitivna slučaja.

“U odnosu na jučer imamo novih 27 potvrđenih od 538 testiranih osoba. U FBiH imamo 75 pacijenata na bolničkom liječenju. Trenutno imamo 27 oporavljenih sugrađana. U narednih nekoliko dana očekujemo još 10. Oni su imali po jedan negativan test, očekujemo da će dobiti još po jedan i onda možemo reći da su oporavljeni”, kazao je Čerkez.

U FBiH je trenutno na snazi policijski sat svaki dan od 20 do 5 sati, kada je zabranjeno kretanje svim građanima koji nemaju dozvolu da se zbog prirode posla moraju kretati. Također na snazi je i potpuna zabrana kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

Tokom dana bit će poznato na šta se odnosi preporuka o ograničenju kretanja tokom vikenda, piše klix.ba