Džaferović u Zenici: Ne smije doći do smanjenja penzija i invalidnina

24

Zajednička akcija entitetske i državne vlasti donosi rezultat, spriječen je nagli rast broja zaraženih, kaže Džaferović

Došli smo da vidimo na licu mjesta kako stoje stvari kada je u pitanju borba protiv pandemije, ali i nastojanje da sačuvamo ekonomiju, poručio je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka s premijerom Mirzom Ganićem i ministrima u Vladi ZDK te predsjedavajućim Skupštine ZDK Ćazimom Huskićem.

Prema njegovim riječima, zajednička akcija entitetske i državne vlasti donosi rezultat, spriječen je nagli rast broja zaraženih, a to je svima bio cilj, jer naši zdravstveni kapaciteti nisu takvi da bi mogli podnijeti takav rast.

– To je u BiH uspješno postignuto i želim iskoristiti priliku i pozvati građane BiH da se strogo pridržavaju mjera uputa i naredbi institucija. Federalna vlada je poduzela niz koraka i mjera kako bi nabacila nedostajuću opremu – kazao je Džaferović.

Ističe da je, koliko mu je poznato, Federalna vlada, nakon što je riješila pitanje testova, riješila i pitanje respiratora.

– Njih 100 treba doći u FBIH i rasporedit će se shodno broju stanovnika. Poduzimaju se mjere zaštite ekonomije, Federalna vlada ih poduzima,  a vidim da je to učinila i Kantonalna vlada – ističe Džaferović.

Još jednom napominje da svi zajedno moraju podnijeti teret koji već nastupa i koji će biti i kada prođe pandemija.

– Svi ćemo morati zajedno da podnesemo teret ove krize. Treba krenuti od onih najviših plaća, ne treba dirati prava invalida, penzionera i ljudi kojima je potrebna pomoć. Čuo sam da je neko od poslodavaca, što je bilo nevjerovatno, rekao da neko smanji penzije i invalidnine. Do toga me smije doći. Nadam se da više nikad u javnom prostoru nećemo čuti takvu vrstu bezobrazluka – zaključio je Džaferović, piše AVAZ.ba